Motstånd för HIFI högtalare och förstärkare

8 september, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Hur ska du tänka när du ska matcha ihop din förstärkare med dina högtalare vad gäller motståndet, ohm, och hur det fungerar!

Vad är motstånd, ohm?

Motståndet på en högtalare begränsar flödet av elektricitet som kommer från förstärkaren. Man kan jämföra det med att skicka vatten genom trädgårdsslangen. Om du skulle trycka ihop slangen (öka motståndet) kommer mindre vatten(ström) att passera, detta går dock att kompensera genom att vrida ännu mer på kranen, varvid trycket istället ökar(=Volten ökar). En högtalare har ofta 4,6,8 eller 16 ohm motstånd.

Slutsteg som klarar 2 ohm

Slutsteg som klarar 2 ohm

Högre motstånd på högtalarna är ok för transistorförstärkare

De flesta förstärkare är transistorförstärkare och då är regeln att du bör ha samma eller mer motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar. Har du mindre motstånd kommer det att bli ”för lätt” för förstärkaren att skicka ut sin ström, vilket gör att den riskerar att överhettas och ta skada. Något som bara händer om du använder en väldigt stor del av den kraft som finns i förstärkaren, d.v.s. spelar väldigt högt. Så spelar du lågt på din förstärkare behöver du inte oroa dig även om dina högtalare har lägre Ohm än vad som är rekommenderat på förstärkaren. Spelar du högt och är orolig bör du känna hur varm förstärkaren är, den får aldrig vara så varm så att du bränner dig, då är det hög tid att sänka volymen.

Lägre motstånd på högtalarna är ok på rörförstärkare

Har du däremot rörförstärkare är det tvärtom som gäller. Hellre för lågt motstånd än för högt, annars riskerar man att skada rören eller transformatorn.

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Koppla flera högtalare

Tänk på att om du kopplar fler högtalare på förstärkaren så ändrar du motståndet (gäller stereoförstärkare). Om du kopplar parallellt, vilket är samma som att använda både A och B utgången (eller 1 och 2) så halverar du motståndet. Ungefär som att du istället för en vattenslang använder två. Så kopplar du fyra stycken fyra ohms högtalare är detta samma som att koppla två stycken två ohms högtalare, vilket väldigt få förstärkare mår bra av.

Kan jag spela högre med 4 ohms högtalare än 8 ohms?

Då du minskar på motståndet kommer detta att innebära att förstärkaren lämnar mer effekt. Som nämnts ovan så bör din förstärkare då vara anpassad för att klara av 4 ohm(iaf om du spelar högt) eftersom du kan annars skadar din anläggning. Klarar din förstärkare däremot av 4 ohm kommer sådana högtalare göra att du kan spela högre än om du valt 8 ohms högtalare.

I korthet

*Spelar du högt bör du ha samma eller högre motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar av.
*Använder du en rörförstärkare ska du ha samma eller lägre motstånd på högtalarna.
*Fyra högtalare kopplad på en stereoförstärkare får hälften så mycket motstånd som om man bara använt två av dem.

Relaterat

Watten på en förstärkare – Hur jämför man dem åt?

Så fungerar en högtalare

Ska man satsa på rör eller transistor?

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


three * 4 =