Ska man satsa på rör eller transistor?

9 mars, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Rogue audio atlas

Rogue audio atlas

Skillnaden mellan rör och transistor kan vara ganska omfattande och dom flesta ljudintresserade har någon gång lyssnat på rörslutsteg eller rörförstärkare. Här kommer jag prata lite om skillnaderna och vad man bör tänka på.

Vad är annorlunda med rör?

Har du någonsin känt att det nästan är jobbigt att lyssna på viss musik med din vanliga transistorförstärkare? Då kan det vara väl värt att testa på rör istället. Audiofiler brukar prata om att rör uppfattas som mjukare och varmare i ljudet. Man nämner också att man får bättre dynamik och att t.ex. hårda och kalla röster blir mjukare och livfullare, givetvis finns där nackdelar också.

En är att rörprodukter är dyrare att tillverka. Rören i sig själv är dyrare och kostar för de billigare modellerna 2-300kr/stycket, samtidigt som de stora transformatorerna man behöver kostar mer.

På got och ont så blir rören väldigt varma. De inbitna brukar skämtsamt säga att den extra värmen är fin på vintern, men har man barn och inte kan ställa den så att barnen inte når dem så riskerar man att de bränner sig. Dessutom drar rörförstärkare mycket ström vilket adderar både till elräkningen och miljösamvetet. En annan utmaning med rörprodukter är att de är dåliga på att hantera låga laster (lite motstånd) och de är också dåliga på att ge ut mycket ström. Detta gör att man ofta kan uppfatta basen som mindre kraftig, inte lika djup och inte riktigt lika tight.

Så det finns både nackdelar och fördelar, inte minns att rörprodukter många gånger förutom dess goda ljudegenskaper kan se riktigt läckra ut. Känner du att du vill öka på mjukheten och få ett varmare ljud tycker jag starkt du ska provlyssna och varför inte låna hem en. Som vanligt påverkar all ens kringutrustning och sin egen akustik hur det i slutändan låter.

För och nackdelar med rör:

-Dyrare
-Drar med ström
-Svårare att leverera kraft
-Sämre basåtergivning
-Blir mycket varma

+Mjukare ljud
+Varmare ljud
+Bättre dynamik
+bättre röster

VD Thomas Rehifi.se

Annonser

Lämna ett svar


seven * 1 =