HDMI mot toslink/coaxial – blir det samma ljudkvalité?

22 september, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Att köpa begagnat spar man mycket pengar på, tyvärr får man då inte alltid den senaste tekniken som t.ex. HDMI. Här berättar vi varför det i många fall ändå är bättre att köpa en begagnad receiver!

Vad är HDMI?

Reciever utan HDMI

THX klassad utan HDMI. Nypris 12 000kr, går att fynda för ca 3 000kr idag!

HDMI är tekniken för att föra över bild och ljud. Den är mycket enkel att använda då man bara behöver en kabel. Det finns ett antal olika versioner så som HDMI 1.1, 1.2 och 1.3. Version 1.2 stödjer t.ex. även SACD. Version 1.3 kan dessutom även hantera de sällsynt förekommande formaten TrueHD och DTS-HD master Audio.

Vad är Coaxial/toslink?
Det är ett tidigare format som tillät att man skickade ljudsignaler med en kabel för ett helt 5.1 system.

Finns det skillnader i ljudet mellan kablarna?

En HDMI kabel av den senaste versionen klarar av att skicka ut signalerna TrueHD samt DTS-HD master Audio vilket en Coaxial eller toslink inte gör. Skillnaden är upplösningen där TrueHD och DTS-HD innehåller mer information och är en okomprimerad signal. Många lyssnare säger dock att skillnaderna är små eller rent av marginella, läs t.ex. mer här.

Tekniken till trots är det oftast smartare att köpa begagnat!

Att tekniken är bättre innebär inte att ljudet i slutändan blir det. För även om jag skickar in mer eller bättre information, men har dålig hårdvara för att ta hand om det, blir ju ljudet ändå därefter. Ungefär som att tro att Shells V-power bränsle skulle få din gamla KIA att köra som en Ferrari. Nej, i grund och botten måste kvalitén finnas där!
Vill du däremot ha det bästa av det bästa är det så klart rätt att köpa en ny receiver med den senaste tekniken och den högsta kvalitén, men då kommer det att kosta. Du kan mer eller mindre räkna med att en välbyggd receiver som för några år sedan kostade 15 000kr är i hårdvara ungefär lika bra som en ny för samma pris idag. Däremot kostar den gamla kanske bara 4-5 000kr på begagnat marknaden idag och du kan göra bra fynd! Om den har bra hårdvara kommer den att spela betydligt bättre än en ny maskin med senaste tekniken för samma peng och framförallt kommer du att uppleva mycket stora fördelar på två kanals musik där teknikutvecklingen står still!

I korthet:

*För ljud är HDMI bättre än Coaxial/toslink men många experter menar att skillnaderna är minimala
*Ska du köpa en hemmabioreceiver med en begränsad budget får du betydligt bättre ljud om du köper begagnat.
*Vill du ha det bästa måste du vara beredd att punga ut rejält för den senaste tekniken.

RELATERAT

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Vi köper din stereo!

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


4 + six =