HIFI Monstrenas tid

1 oktober, 2010 av admin Lämna en kommentar »

I detta avsnitt tänkte jag ta mig tid och skriva lite om receivrar. Och för att vara specifik epoken som skulle omdefiniera vårt hifi-arv. En  tid då mantrat ”bigger is better” verkligen fick bevisa sin innebörd.

Året var 1979. I high end sfären var amerikanarna och européerna regenter på marknaden, Men japanerna hade legat på lur och nu var tiden inne för att avslöja deras ess i rockärmen. Det var då Pioneer SX-1060 – världens första ”100 wattare” gjorde sitt intåg på marknaden och rätt som det var, var det nu Japanerna som styrde för audiofilerna.

Ett enkelt och tydligt koncept introducerades. Större, tyngre, påkostat, lyxigt och framförallt av alles mer kraft! Konkurrenterna stod med byxorna nere men fattade snabbt vinken för att överleva. Monsternas krig var här.

Dessa monsterreceivers hörde till flaggskeppen i tillverkarnas serier. Tanken var från tillverkaren att introducerade man en sådan anmärkningsvärd maskin skulle detta lyfta samtliga modeller ur serien.

en mycket nöjd man med sin stacke monsterreceivers

Anmärkningsvärda ”milestones” ur denna epok  är när 1979 Matshusitha släppte Technics SA-1000 som låg på hela 330RMS/ch och det ryktas även att Hitachi till och med överglänste detta prestigevärde,  med deras Hitachi SR-2004 som låg på hela 400RMS/ch.  Storleksmässigt var det Rotel RX-1603 som stal scenen.

Eftersom komponentvalet var noggrant gjort och att man inte snålade på något var dessa receivrar enormt fina i sitt ljud – vilket ej är en överdrift.

En av våra maskiner ur eran

Monsternas tid var över ca. 1984. Nuförtiden är det tyvärr så att att man ser mindre av dessa receivrar på marknaden. Saken är ju den att ju äldre de blir och framförallt ju mer fraktade, så börjar detta hifi-arv försvinna. Men ack så värdefulla!

Info och bild är hämtat från hifi-museum.com

/Max Rehifi.se

Annonser

Lämna ett svar


nine + 6 =