Ljudkvalité: Spotify, mp3:or och vanlig cd-skiva.

26 juli, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Är det egentligen någon skillnad i ljudkvalité och kan man höra den?

SACD för riktigt hög kvalité

Marantz SA-15S1 SACD

Cd-skivor har oftast kvalitén 44 100 samplingar per sekund med 16 bits. Det innebär att informationsmängden är 1411kb/s. (44,1×16). Spotify eller mp3:r har ofta 128kb/s,  11 gånger mindre, med tappad information och hårdare ljud som följd. Bättre komprimeringar och Spotifys premiumtjänst har 320kbit/s, ca 4 gånger mindre information.

Ännu bättre format

Utöver dessa format finns bl.a. SACD och DVD-audio som kan innehålla ännu mer information och som föredras av audiofilerna. Det vanligare SACD har en informationsmängd på 2,8kbits/s, ungefär dubbelt så hög som cd-skivans. Vad formatet framförallt gör är att det vidgar frekvensområden från cd skivans 20-20khz till 20-50 00hz och det dynamiska omfånget från 96db till 120db. Det innebär att skillnaden mellan det svagaste och starkaste ljudet kan vara hela 8 gånger !

Vad säger audiofilerna?

De riktigt intresserade märker direkt om det är dålig eller bra kvalité och föredrar givetvis det sistnämnda. Därför köper de inte sällan just dvd-audio eller SACD, men även lp-skivor. Vinylen har inte några ettor och nollor utan helt analogt ljud som inte alls har samma begränsningar. Många audiofiler brukar beskriva ljudet från en vinylskiva som ännu mer dynamiskt och varmare!

Olika kvalitéer.

Skivspelare: Obegränsad
SACD: 2 822kbit/s
Cd-skiva: 1 411kbit/s
Spotify premium: 320kbit/s
Vanlig mp3: 128kbit/s

Relaterat

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

Koppla stereon med din mp3-spelare, mobil eller dator.

Digitalt + Gammalt = WIN!

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


eight - 3 =