Försteg eller preamp – varför ska man köpa det och vad är det?

7 maj, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Vad är det?

Titta in på försteg hos REHIFI.Se

Snyggt rörförsteg av hög klass.

Ett försteg är en enhet som tar emot alla signalkällor(tv/dvd/radio m.fl.) och väljer vilken av dem man ska spela upp, men har inget slutsteg (”motor”) som ger kraft. Om du jämför med ett plan så är cockpiten försteget där alla beslut och val görs, medan de båda jetmotorerna är slutstegen som ser till så att kraften levereras. Sätter du ett försteg och ett slutsteg i samma låda får man det du kallar för förstärkare.

Varför ska du köpa ett försteg tillsammans med separat slutsteg?

Till stereon: Genom att separera försteg och slutsteg så undviker du att de stör varandra(elektriska fält) vilket ger möjligheter till ett bättre ljud med mindre distorsion. Du har vidare mycket bättre möjligheter att hitta precis de egenskaper du önskar för varje del. T.ex. ett rör-försteg tillsammans med ett riktigt kraftigt transistorslutsteg som verkligen orkar driva ut. Du kan också t.ex. placera försteget på lämplig  plats för att styra ljudet, medan du kan placera ett slutsteg i närheten av högtalarna så att du får lägre förluster i högtalarkablarna.

Till hemmabion: Här finns förutom ovan nämnda fördelar en mycket stor ekonomisk fördel. En hemmabioreceiver och ett hemmabioförsteg tappar inte sällan 60-80% av värdet på  5 år på grund av den tekniska utvecklingen. Ett två kanals-slutsteg däremot tappar i många fall bara 30-50% då det inte sker någon utveckling på slutsteg. Vill du därför uppgradera efter 5 år för att få det tekniskt senaste sparar du mycket pengar på att köpa separata delar.

Räkneexempel.

1: Hemmabioreceiver för -30 000kr. Säljs efter 5 år till 30% i värde för +9 000kr. Ny receiver köps efter fem år för-30 000 kr. Total kostnad 51 000kr (-30+9-30)

2: Försteg+tre slutsteg för –7500kr och –22 500kr. Försteget säljs för 30%, +2 250kr. Nytt försteg köps för -7 500kr efter 5 år och slutstegen behålls. Total kostnad 35 250kr. Besparing = 18 750kr!

3: Försteg +tre begagnade och 5 år gamla slutsteg för –7500kr och –8900(40% av 22 500kr). Efter 5 år säljs försteget för 30%, +2 250kr. Nytt köps för –7500kr och slutstegen behålls. Total kostnad: 21 650kr. Besparing 29 350kr mot alternativ ett och 13 600kr mot alternativ två och ändå har du fått precis samma ljudkvalité.

I sammandrag.

+Köper man begagnade slutsteg tillsammans med försteg får man den senaste tekniken men sparar massor av pengar.
+Högre ljudkvalité än en integrerad förstärkare
+Bättre möjlighet att kombinera olika tillverkare med olika egenskaper på sina produkter
-Köper du både försteg och slutsteg nytt kostar det oftast mer än motsvarande förstärkare

Relaterat

Slutsteg, varför ska man köpa det och vad är det?

Ska man satsa på rör eller transistor?

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? be-wire/Be-ampning

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


two * = 18