Bra högtalare – vad utmärker dem?

3 maj, 2010 av admin Lämna en kommentar »
High-end högtalare

Nypris ca 400 000kr: 77kg/st, infällda element, bra finish

Hur vet du egentligen om en högtalare är bra eller dålig? Finns det något speciellt som utmärker en bra högtalare? Vet du att en bra högtalare kan vara dålig just för dig!

Så vet du att det är en bra högtalare – genom att lyssna på dem!

Är du en van lyssnade med bra gehör kan du antagligen ta reda på om det du lyssnar på är bra på bara 10 sekunder. Låter det bra är det en bra högtalare oavsett vilken elektronik som används eftersom det är den svagaste länken som man hör. Däremot om det inte låter bra behöver det inte vara fel på högtalarna, det kan också vara elektroniken som inte är tillräckligt bra.

Du som är en mindre van lyssnare har antagligen svårare för att på studs höra om det du lyssnar på är bra eller inte, än svårare för att få en uppfattning om hur bra ljudet är. Det du bör lyssna på är ett flertal detaljer: Svarar du ja på flertalet av frågorna nedan har du antagligen en mycket bra högtalare framför dig!

*Om du blundar och lyssnar på en röst upplever du att artisten står framför dig?
*Är basen luftig och behaglig till skillnad från mullrig och svår att uppfatta?
*Om du skruvar upp så att det låter högt, låter det fortfarande rent och bra utan att det känns obehagligt, eller vill du sänka igen?
*Om du skruvar upp, låter basen fortfarande lika luftig och bra eller verkar den tappar ork och förvränger sin ljudåtergivning.
*Om du lyssnar på t.ex. en gitarr hör du tydligt hur artisten drar med fingrarna över strängarna?
*Kan du på ett enkelt sätt urskilja de olika instrumenten och rösterna från varandra? En bra högtalare grötar inte ihop olika
detaljer.
*Kan du enkelt urskilja de små detaljerna i låten  som snabba pling, dämpade instrument och bakgrundsröster som ska finnas där?

Så vet du om det är en bra högtalare – utan att lyssna på den!

Nypris ca 2 000kr: 17kg/st, plastiga detaljer

Det är svårt för ögat att se skillnad på olika element (De membran som rör sig, t.ex. bas- och diskant-element), däremot kan man ganska snabbt få en känsla av om det är en påkostad högtalare eller inte. Första kännetecknet av en bra högtalare är att den är stum och väger mycket. När man knackar lätt på en högtalare ska den inte låta ihålig. Gör den detta innebär detta risk för sämre resonans invändigt vilket resulterar i sämre musikalisk återgivning. Att göra en högtalare stum går att göra genom att bygga den i bra och kraftigt trä och ev. även staga upp högtalaren. Det gör att högtalare med bättre ljudegenskaper nästan alltid väger mer. En fingervisning kan också vara att titta på detaljer så som finish, terminaler/kontakter, om elementen bara är satta direkt på baffeln (framsidan av högtalaren) eller om man har gjort t.ex. en infräsning för dem.

En bra högtalare behöver inte vara bra för dig!

Att köpa världens godaste jordgubbsyoghurt när man egentligen gillar blåbär är ingen höjdare och detsamma gäller för högtalare. Du behöver ta reda på vad det är med en högtalare du gillar. Vill du ha ljus återgivning med mycket detaljer, eller vill du ha ett mjukt ljud? Vill du ha tight fin bas eller vill du ha en dominerande bas som håller grannarna vid liv? Vill du ha ett ljud som sprider sig bra i hela rummet eller vill du ha ett fokuserat ljud som låter perfekt precis vid lyssningspunkten där du har satt din favoritfåtölj? Därför är det viktigt att du är kritisk till dina vänners rekommendationer och själv lyssnar och gör dig en uppfattning om vad du tycker om. Bara för att någon säger att surströmming är det absolut bästa de vet betyder de inte att du kommer att tycka om det!

Läs mer:

Så fungerar en högtalare

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Subwoofer – Passar det dig

subwoofer + stativare eller golvhogtalare –  receivern avgör

ska du satsa på hemmabio eller ren stereo

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

Hedlundhorn – Högtalaren med låg WAF-faktor men hög känslighet

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


+ 5 = eleven