Subwoofer + stativare eller golvhögtalare? Receivern avgör.

5 oktober, 2009 av admin Lämna en kommentar »

När det kommer till hemmabio är de flesta av inställningen att du måste köpa till en subwoofer. Jag vill antyda att det dock inte alls behöver vara någon självklarhet, framförallt inte om du har att välja på ett par stativhögtalare + subwoofer eller ett par golvhögtalare.

Subwoofern ska låta myckSub modell störreet och få väggarna att skallra om den stora massan får välja. Det gör att på de billigare modellerna får du just det medan musikaliteten tyvärr försvinner.
Har du en billig subwoofer kan det delvis försämra ljudet eftersom de är så mullriga av sig. Istället för att ha en rapp väldefinierad bas som kommer från stativhögtalarna (eller golvhögtalarna) så domineras det av mullret från subwoofern och du tappar i musikalitet. Effekten blir tydligare vid musiklyssnande än när du tittar på film.

Stativhögtalare + subwoofer innebär också att du kompromissar lite eftersom någonstans ska subwoofern ta över där högtalaren slutar och det kan skapa förvrängningar i ljudåtergivningen.

Golvhögtalare utan subwoofer innebär att du slipper den kompromissen, dessutom får du en bas som primärt är gjort för bra musik snarare än muller. Nackdelen är att de oftast inte går riktigt lika djupt, fast det går att hitta högtalare som gör riktigt bra ifrån sig här.

Priset då? Här vinner golvhögtalaren med hästlängder. En bra golvhögtalare kostar kanske 20-40% mer än vad motsvarande stativhögtalare gör. För en subwoofer får man snarare lägga på 40-70%.

Men vad är bäst då? Det är alltid en smaksak men vill du ha en ekonomisk lösning bör du definitivt överväga både en och två gånger att endast ha ett par golvhögtalare.För de flesta är det att föredra både golvhögtalare och subwoofer och då gäller det också att ställa in anläggningen på ett bra sätt. Tyvärr kostar det också mer, en subwoofer med rapphet som även passar bra till musik börjar någonstans vid 2 000kr begagnat (3 000kr nytt). Den billigare lösningen är då att ha en mullrig subwoofer som är på till filmen men av när man lyssnar på musik.

Att tänka på är att du bör ha en receiver som orkar driva dina högtalare. Har du en billigare och mindre receiver så hjälper det inte hur bra golvhögtalare du än har. Den kommer antagligen ändå inte kunna skapa den kontroll du önskar dig. Framförallt riskerar du att stå utan den maffiga basen om receivern överhuvudtaget inte orkar leverera den kraft du behöver. I så fall är lösningen förmodligen att kika på en subwoofer, den driver ju sig själv. Så till syvende och sist är receivern en avgörande faktor!
Är du ändå sugen på golvhögtalare går det så klart att byta ut receivern. Förutom att du då får en som kommer orka driva högtalarna kommer antagligen också ljudet förbättras markant i övriga anläggningen.

Stativhögtalare+subwoofer:

+ Kan ha mindre diskreta högtalare
+Det blir oftast en kraftfullare mer ”väggskakande” bas.
-dyrare

Endast golvhögtalare:

+Bätte för musik
+Oftast rappare bas
-Kräver en kraftfullare receiver.

Annonser

Lämna ett svar


- five = 4