Spelar kablarna någon roll? (Praktiskt synvinkel)

9 oktober, 2009 av admin Lämna en kommentar »
Är dyrare kablar bättre?

Är dyrare kablar bättre?

Frågan huruvida en dyrare kabel är så mycket bättre än en inte så dyr kabel, och i så fall hur mycket bättre, har diskuterats ofta och är alltid ett aktuellt ämne.

Några grundläggande regler gällande kablar tycks både de som förespråkar billigare och de som förespråkar dyrare vara överens om:

1: En grövre kabel är bättre än en tunnare. (eftersom den har mindre resistans (motstånd))
2: En analog signalkabel bör vara skärmad för att undvika störningar. Du har säkert hört hur en mobiltelefon som är nära anläggningen skapar störningar -ja då förstår du vad en bättre isolering kan göra.)
3: Går man upp från de billigaste nivåerna får man bättre kontakter och konstruktion vilket gör att man får en kabel som håller betydligt längre.
4: Desto kortare kabel desto bättre. (Eftersom resistansen blir mindre och kabelns egenskaper som ”mottagande antenn” av störningar minskar.)
(Därmed inte sagt att t.ex. högtalarkablarna får vara olika långa, har man t.ex. 3+4 m till högtalarna tvistar man huruvida 3+4 eller 4+4 m är det bästa).  Däremot är man alltså överens om att något av de valen är bättre än t.ex. ”onödiga” 5+5 m)

Men vad säger kunderna då?
Vi själva säljer t.ex. högtalarkablar som kostar många 1 000kr per meter . Vi har alltid bytesrätt och 10 dagars öppet köp vilket gör att vi kan anta att om kunderna som köper en kabel för många tusenlappar faktiskt returnerar den om han eller hon skulle vara missnöjd.
Detta är inte sällan fallet och vi har vi många som berättar om sina upplevelser kring kablar och hur nöjda de är med sina uppgraderingar av dem.
Självklart finns det ett antal som returnerar kablarna, men vår upplevelse är att det i så fall främst inte beror på att den var för dålig i sig utan för att den helt enkelt hade fel ”smak”. T.ex. hör vi folk säga ungefär så här:

”Kabeln lyfte upp basen till helt nya nivåer och ljudet kändes betydligt rappare än tidigare. Tyvärr var den väldigt ljus (smaken) och det blev för mycket detaljer för att passa mig i smaken.”

Vi upplever också, utifrån vad våra kunder säger, att det finns kablar som är betydligt bättre än andra. T.ex. har var och varannan kund som köpt vår kabel JPS Labs Ultraconductor 2 gett den mycket bra omdöme, medan många kunder som köper andra kablar förvisso behåller dem men mer sällan kontaktar oss för att berätta om sin upplevelse. Att just så stor andel kunder som köpt just JPS kabel återkommer med sin positiva feedback tycker åtminstone vi är anmärkningsvärt och ett bevis på att olika kablar återger ljud på olika sätt.
Finns där en placeboeffekt?
Placeboeffekten (upplevelsen att något som är precis identiskt med något annat har annorlunda egenskap för att någon påstår det) tror vi har en viss inverkan på hur bra man upplever ljudet.
Tänk att man tar två kablar som man vet låter exakt likadant och låter människor lyssna på dem. Är den ena då dubbelt så dyr och dessutom av en sådan design att man rent visuellt kan betrakta den som dyrare och bättre är det en väldigt stor sannolikhet att människorna som jämför dem åt kommer uppleva den dyrare som just bättre.
Tänk att man efter ett sådant experiment skulle ge bort kablarna. Då är det mycket troligt att de människor som får den kabel de betraktade som bättre och som var dyrare upplever en mycket större förbättring av sin ljudanläggning än de som får den andra(den billigare).
Om nu så är fallet, att man upplever den dyrare och mer designade kabeln som bättre och blir mer nöjd med en sådan kabel, då borde man också kunna argumentera att det är värt att lägga några extra kronor för att köpa en sådan kabel. Detta trots att vi vet att den är precis lika bra som den andra kabeln!

Diskussionen kan jämföras med mat där de allra flesta har accepterat och är beredda att betala lite mer pengar för att få mat som är snyggt upplagd för att man anser att det helt enkelt smakar bättre, läs t.ex. här om detta.
Slutsats?
Förutom de generellt viktiga egenskaperna ovan för en kabel, som både de som förespråkar en billigare och de som förespråkar en dyrare är överens om, så tvistar de lärda kraftigt om huruvida en dyrare är bättre än en inte så dyr kabel. Man ska kanske dock ta en funderare över placeboeffekten och tror man på den kan den effekten ensam vara skäl nog till att lägga lite extra pengar på kabeln. För den som vill läsa en mer teoretiskt utredning kan man läsa här.

Annonser

Lämna ett svar


6 + = eleven