Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

17 maj, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Att köpa begagnade högtalare gör att man sparar mycket pengar och det finns mycket att välja på. Men vad ska man tänka på och se upp med när man köper begagnade högtalare?

  • Baselement med gummi som håller länge

    Priset – Du bör kolla så att priset verkligen är rimligt. Kolla t.ex. prisbilden på prisjakt.nu, pricerunner, Ebay eller gör en allmän Google sökning. Du kan också försöka hitta en högtalare som ligger i samma prisklass, utseende och ålder hos oss på www.rehifi.se och jämföra detta priset mot nypriset. Din högtalare bör sjunka på ett liknande sätt. Gör du inte din läxa är risken hög att du betalar för mycket eller inte får vad du förväntar dig.

  • Köp vad du gillar – Hittar du drömhögtalaren så får det kosta, att köpa något halvdåligt som du inte riktigt trivs med blir alltid en dålig affär i slutändan. Då är det bättre att kosta på dig och köpa vad du verkligen vill ha.
  • Skicket – Du bör kolla så att högtalarna är i det skick du förväntar dig. Ibland finns det tyvärr revor i tyget och repor i lådan. Är detta viktigt för dig kontrollera så att de verkligen är i det skick du minst kräver.
  • Skador: En högtalare kan ha en del olika skador, så här kontrollerar du de främst förekommande:
    • Baselement i skumgummi som håller ca 20 år.

      Gummit på elementen (oftast basen) kan gå sönder. Ungefär hälften av alla element som tillverkas görs av ”dåligt” skum-gummi. Detta gummi torkar sönder av åldern efter runt 15-20 år medan tyg-kanter eller gummit av bättre kvalité  håller mycket längre. Typiskt görs t.ex. Cerwin Vega med den karakteristiska röda kanten av skumgummi. Två stycken 10″ basar kostar t.ex. 1 200kr att renovera hos oss. Ett tips för att se att gummit är fräscht är att du ska trycka in gummit så att det buktar inåt istället för utåt utan att det blir spricker eller hål.

    • Ett element är tyst. Tyvärr spelas det ibland sönder element och det vanligaste är diskanten, det minsta elementet. Lättaste sättet att höra om den är hel är att koppla in båda högtalarna och lägga örat mot diskanterna och höra så att de låter lika högt och så att framförallt båda låter. Tänk på att inte spela högt när du testar.
    • Sönderspelat baselement – Inte sällan så kan baselementet vara sönder. Spela upp en skiva med mycket bas och kräma på rejält så att du kan se att baselementet rör på sig. Hör du skorrande eller andra missljud så vet du att basen är sönder. Detta medför en reparation som är ännu dyrare än att bara byta gummit.
    • Sen kan det finnas andra mer svårhittade fel som t.ex. att diskanten distar vid speciella toner, det kan finnas skador i delningsfiltret eller lösa detaljer som skapar oljud. För att vara helt säker bör du antingen låta ett proffs gå igenom högtalaren eller köpa den av ett företag med garanti så att du kan känna dig trygg på att allt fungerar som det ska.

Lycka till med ditt köp!

Relaterat

Så fungerar en högtalare

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Bra högtalare – vad utmärker dem?

subwoofer + stativare eller golvhogtalare –  receivern avgör

ska du satsa på hemmabio eller ren stereo

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

Hedlundhorn – Högtalaren med låg WAF-faktor men hög känslighet

//Thomas, VD på REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


+ eight = 15