Sagan om QUAD

28 januari, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Mannen bakom QUAD - Peter Walker (H)

Mannen bakom QUAD - Peter Walker (H)

I denna del tänkte jag belysa vissa Hifi-pionjärer som ständigt har höjt ribban i hifi-världen.

Quad startade 1936 under namnet ”The Acoustical Manufacturing Company” och mannen bakom det hela hette Peter Walker. Det var en tuff tid bestående av mycket slitsamt arbete och inte mycket som man fick tillbaks. Uttrycket High-Fidelity var inte ens myntat, och det fanns ingen plats för högklassig audio än. Det gjorde inte saken bättre under 40-talet när kriget började slå till i hjärtat av London. Walker hade inte mycket övers till tur och en mörk dag hittade han sitt företag bokstavligt bombat till spillror. Men skam den som ger sig!

Quad började om på nytt. Och sakta men säkert byggde de upp det nya företaget i

Quads första förstärkare, även kallad "Spisen"

Quads första förstärkare, även kallad "Spisen"

Huntingdon, där det än idag ligger kvar. Deras mantra under dessa hårda tider var fortfarande att kunna skapa bättre ljudproduktion men att det skulle göras på ett ekonomiskt vis. Men i startsträckan av detta mycket ambitiösa projekt blev det totalt produktionsstopp i hela landet. Alla resurser skulle gå till det rådande kriget.

I slutet av 40-talet blev det dock tillåtet att dra igång fabrikerna igen. Kruxet var att man tilläts producera annat men bara av delar som hade blivit över från kriget. Designen var tvungen att bli en efterkonstruktion vilket förklarar den fyrkantiga och kanske inte så tilltalande resultatet. Men oj vad det lät bra! Produkter som QA12/P (förstärkare med försteg) användes innan till labb och studior men började nu säljas till vanligt folk. Folket började nu intressera sig för kvalitén i ljudet och inte bara att det ska låta. Denna

Quad ESL-57 - Den första Elektrostaten

Quad ESL-57 - Den första Elektrostaten

förstärkare med dens variabla högfrekvens filter (som är ett måste än idag!) blev en klar favorit bland de nya ”audiofilerna” under tidigt 50-tal

Efter deras framgång bytte de namn från det svåra ”The Acoustical Manufacturing Company” till QUAD och de började nu endast fokusera sin line-up på hi-fi för privatpersoner. De gjorde ett stort märke i hifi-världen när de i samarbete med Wharfedale anordnade konserter där de helt enkelt körde en live mot en inspelning på deras utrustning. Efter detta var det inget snack om saken att QUAD var här för att stanna.

Sent 50-tal till nuet har de haft flera produkter som ständigt har innoverat branshen och alltid hållt topp kvalité. Som deras ESL-57 elektrostat-högtalare sent 50-tal, deras banbrytande Quad 33 Control Unit och 303 Power Amplifier som var helt uppbyggd av transistorer under 60-talet och Quad 405 förstärkaren som innebar bättre kretsar utan att behöva använda sig av mer ömtåligt material under 70-talet. Just för 405:an vann de priset Queen’s Award for

Vårat exemplar av Quad 33 o 303s.

Vårat exemplar av Quad 33 o 303s.

Technological Achievement, de är det enda HiFi företaget i hela världen som har fått det. Många många fler produkter har de kammat hem andra pris för och fortsatt utmana ribban för välljudande audio.

Peter walker lämnade oss 2003. Han var en småkontroversiell figur men ett sant genie. Hans mantra har varit en grundpelare för hela audio-världen och det lever vidare än idag.Vi är tacksamma av att vi får ta del av den.

//Max Rehifi.se

Annonser

Lämna ett svar


+ two = 9