Arkivera din musik

4 februari, 2010 av admin Lämna en kommentar »

I den digitala åldern har nog ingen kunnat undgå att musik har börjat tappa sin relativt gamla lagringsform CD:en. Istället har den gått över till hårddsikar och flash-minnen både lokalt och på nätet.

Du som många andra kanske sitter med en stor musikkollektion och vet inte vart du ska göra av allt. Kanske är det någon som tjatar på dig att de bara samlar damm och muste nu ut i sin hast. Eller är du bara ute efter att säkerhetskopiera din samling.

Svaret är att rippa den! Alltså föra över din musik till datorfiler. Där har du en hel del alternativ att välja på. De mest populära i nuläget är FLAC och MP3.

MP3 formatet är ett gammalt format från 80-talet och började ta mark hemskt fort under 90-talet (du kanske minns Napster). Principen är att den komprimerar din ljudfil och kastar bort ”onödig” data. Det redundanta bestäms utifrån psykoakustiska algoritmer, i enklare termer slänger den det ljudet du inte hör. T.ex. vissa höga ljud i din musik kanske bidrar till att du inte hör andra mindre dova ljud. Då slänger formatet bort det dova ljudet. Beroende på vilken bitrate (kvalitet) du använder dig så variarer filstorlekarna.

Flac formatet är ett nyare format. Den gör exakta kopior av din CD och slänger inte bort någon data i musiken. Därefter komprimerar den din ljudfil ungefär efter samma princip som Winzip. Filen blir mindre än en rå kopia men inte lika liten som en Mp3.

Ljuddata i olika format. FLAC:en kan liknas vid loseless. MPR körs i en av de höga kvaliteterna. Lägg märke till topparna

Ljuddata i olika format. FLAC:en kan liknas vid loseless. MP3 körs i en av de höga kvaliteterna. Lägg märke till topparna

Här börjar förändringarna verkligen synas. Tack till overclock.net.

Här börjar förändringarna verkligen synas. Tack till overclock.net.

Vad ska du välja. Vi brukar säga så här. Har du mycket plats på hårddisken är Flac det absoluta valet för bäst kvalitet. Däremot kan det vara oerhört svårt att höra skillnaden på flac och Mp3 med bitrate 320kbps – det krävs också en HiEnd utrustning för detta. Smärtgränsen för Mp3 tycker vi går vid 192kbps, går du under det kommer du märka skillnaden även på en Mid-End anläggning. Det finns dock vissa personer som aldrig hör skillnaden. En stor fördel är att i stort sett alla dina portabla musikspelare har stöd för Mp3, för flac så är det nog bäst att kolla upp det innan man gör sitt köp.

Allt du behöver veta om Flac finner du här. För Mp3 överföring av din musik rekommenderar vi programmet       LAME.

//Max Rehifi.se

Annonser

Lämna ett svar


seven + 3 =