Hur tillverkas en vinylskiva?

14 december, 2009 av admin Lämna en kommentar »

vinyl-cds_1Att göra en vinylskiva är minsann inget vem som helst kan göra och är ett precisionsjobb som tar sin tid. För att veta vad som är de stora skillnaderna mellan CD och vinyl kolla gärna vårat föregående inlägg. Titta gärna på filmerna nedan för att få en inblick i det hela. I korthet fungerar det så här:

Tillverkning tom masterskiva

Först behöver man ha en ”tom” masterskiva som är den skiva man egentligen kopierar alla andra skivor utifrån. Denna skiva gör ett tillverkningsföretag:

–        Man utgår från en aluminiumskiva som är lika stor som en vanlig  lp-skiva.

–        Sedan lägger man på en slags lack på denna skiva.

–        Man kontrollerar lackeringen, ungefär 50% av lackeringarna är för dåliga och skrotas, de övriga är godkända som en tom masterskiva.

Tillverkning  ”fylld” masterskiva.

Den tomma masterskivan går iväg till den studio som önskar producera en ”fylld” masterskiva för att kunna börja producera och sälja lp-skivor.

–        Man en drejskiva (http://sv.wikipedia.org/wiki/Drejskiva) för att producera själva spåret.

–        En ingenjör ställer in maskinen för att kunna göra skivan och sedan skär man in musiken i en kontinuerlig fåra. Hela processen monitoreras med en dator och ingenjören kontrollerar processen med ett mikroskåp.

Produktion av ”stämpelskiva”

Masterskivan används sedan för att göra en ”stämpelskiva” som användas för att pressa de slutliga lp-skivorna

–        Man lägger på ett lager silver på masterskivan.

–        Sedan galvaniserar(http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rzinkning) man på ett lager nickel som är en väldigt hård metall.

–        Man tar loss masterskivan och kvar blir en hård avbildning av skivan, en ”stämpelskiva”

–        ”Stämpelskivan” skärs till för att bli 32cm bred.

Produktion av den slutliga lp-skivan

–        Man använder sedan en maskin (så kallad extruder(http://sv.wikipedia.org/wiki/Extruder)) för att från svart polyvinylklorid (PVC) (http://sv.wikipedia.org/wiki/PVC) framställa en klump i storlek av en hockeypuck.

–        Sedan lägger man klumpen tillsammans med etiketterna i en press. Längst ner etiketten för undersidan, sedan “hockeypucken” och överst etiketten för ovansidan.

–        Sedan pressar man ihop skivan med två “stämpelskivor” en stämpelskiva för undersidan och en annan för översidan.

–        Stämpelskivorna är 197 grader varma för att göra klumpen mjuk och man pressar med ett tryck av 100ton. På så sätt tvingar man klumpen att forma sig utefter “stämpelskivorna”.

–        Man får lite spillmaterial som skärs bort och till sist och man får den färdiga vinylskivan vilket tar mindre än 30 sekunder att pressa.

Kort och gott kanske det inte är ett hobby projekt att börja göra sina vinylskivor, men det är alltid roligt med att vara insatt i det omfattande hantverket som ligger bakom. Titta gärna på filmerna för mer kött på benen. För schyssta plattor kan jag rekommendera webbutiken Vinylium och för skivspelare som verkligen kan leverera så hittar ni det naturligtvis på våran hemsida här (har fått in en hel del nu på sistone!).

// Max ”the Rookie” & VD Thomas Rehifi.se

Annonser

Lämna ett svar


* two = 10