Retrokriget

20 december, 2009 av admin Lämna en kommentar »
nyretrovinylspelare från target

nyretrovinylspelare från target

Jag tänkte dra lite tankar och funderinger kring en trend som har börjat göra sitt intåg detta år och kommer att stå stark för år 2010. Inom inredning har den alltid varit måttligt populär men det börjar nu spilla över i flera andra branscher såsom, spel, mode, data och sist men inte minst nu HiFi. Det är alltså ny-retro jag talar om. Vilket inte ska förväxlas med neo-retro, som är mer en mix av gammal och ny design, t.ex. de nya rörstegsprodukterna, en trend som jag dock gillar.

Ska jag vara helt ärlig så lämnar nyretro en bitter eftersmak för mig. Den känns som en enda stor motsägelse när det i alla fall handlar om något brukbar HiFi. De produkterna som finns i butik nu ser ut som att de ska falla ihop när som helst och genomsyras oftast av gimmicks (se vinylspelarbilden). Den dåliga kvalitén är således en faktor jag stör mig på.

Men allt är inte bara billigt skräp inom trenden. Det som också gör att den växer inom audio är att tillverkarna försöker erbjuda highend marknaden fler av dessa amalgamprodukter anpassade för dem.

Nyretro High-End från Yamaha

Nyretro High-End från Yamaha

Här ser ni ett exempel från Malmömässan på en CD och förstärkare från Yamaha.  Således kommer vi till det största kruxet.

”Många musikälskare tänker nostalgiskt tillbaka på ”stereotiden”, då förstärkarna hade 2 kanaler och att sätta på en ”platta” var en del av kvällsritualen precis som ett glas rödvin eller en god bok. A-S2000 ger dig tillbaka den känslan. Att bara titta och ta på produkterna ger dig härliga minnen” -Reference Audios hemsida

Citatet summerar för mig hela onödigheten med nyretro. Det är väl roligare att sitta med sin kvällsritual framför en äkta stereo från 70/80/90 tal som ger ett bra ljud? Och där hantverket har varit en del av hela historian. Vilket oftast också var av bättre kvalitét förr. För hur mycket man än försöker att kopiera de ”gamla” så kommer det ändå vara en replika i slutändan.

Det är alltid upp till konsumenterna i vad de vill ha. Men vi på rehifi.se kan i alla fall erbjuda äkta retro för ny som är sugna på en en kväll i nostalgins tecken.

//Max” The Rookie” Rehifi.se

Annonser

Lämna ett svar


seven + 8 =