Hanss Acoustics T-10 – Vinylen är här för att stanna

26 maj, 2011 av admin Lämna en kommentar »

Jag blev ombedd att testa en skivspelare och naturligtvis sa jag ja.  Men att det skulle bli kärlek vid första ögon/öron kastet trodde jag väl inte.Visst saknade jag min gamla Goldmund men den var ju i en helt annan klass…Trodde jag.

En enkel skivspelare med en okänd Italiensk tonarm och pickup verkade inte rocka särskilt fett. Men visst gör den, så till den milda grad att jag sitter trollbunden och lyssnar på ett sätt som jag fullständigt glömt bort. Till er som går och sneglar på den där kartongen med skivor i källaren kan jag bara säga – köp en vinylsvarv nu.

Hanss T-10

Hanss T-10

Det är en märklig upplevelse att lyssna på gamla vinylskivor när man är van vid CD formatet. Med jämna mellanrum fumlar man efter fjärrkontrollen, inte för att spola fram utan tillbaka för man vill lyssna på en passage en gång till. Men efter ett tag infinner sig ett inre lugn som är meditativt. Vinyl är på något vis lyssnandets motsvarighet till den japanska tecermonin. Ta fram en skiva, vänd och LÄS på omslaget. När gjorde du det senast på en CD? Ta sedan ut skivan ur konvolutet och lägg den på skivtallriken och damma av. Glöm för alt i världen inte skivpucken. Sedan ska nålen lyftas på plats. Nu är det nästan färdigt för lyssning, bara upp med volymen på förstärkaren till en lagom nivå.

Det första som slår en är att musiken är så närvarande. Jag har verkligen försökt men jag hittar ingen bättre beskrivning än så. Närvarande och transparent så man nästan kan gå runt i rummet och ta på musikerna. Sedan undrar man över CD skivans främsta argument basen som skulle vara så överlägsen på det nya formatet. Men, det stämmer verkligen inte, det är ju faktiskt så här det låter på riktigt.

Fast det viktigaste argumentet för vinyl är att det finns så mycket bra musik som inte kommit ut på CD och aldrig kommer att göra det. Så ni med skivkartonger i källaren – kom igen och upptäck den gamla världen igen.

Nu tronar skivspelaren högst upp på mitt stereoaltare och kallas med vördnad Hans majestät!

Försteg          Kora Crescendo

Högtalare      Cadence Amaya

Kablar           Bertramaudio kablar

Skivspelare Hanss T-10 med Bluenote tonarm och pickup

Kenneth är ej verksam inom REHIFI.SE. Hans åsikter är hans egna och behöver ej överensstämma med våra (Red. anm.).

Relaterade Länkar:

Vetenskap och vetskap: HIFI kablage

HIFI Kenneth utvärderar de mytomspunna AMR

Skivspelare – Direktdrift vs Remdrift i Hifi anläggningen

Kenneth @Rocksolidaudio


Annonser

Lämna ett svar


* 2 = eighteen