Vetenskap och vetskap: HIFI kablage

19 maj, 2011 av admin Lämna en kommentar »


Utvecklingen står inte still, det bara verkar så. Därför ska man inte fästa så stor vikt vid mätningar och tester som inte bygger på egna upplevelser i HIFImusikens underbara värld.

Med risk att få ordentligt med stryk, vill jag ändå komma med ett antal iakttagelser.

Det finns en tendens att gamla sanningar blir permanentade av ren bekvämlighet för ingen orkar ifrågasätta det som redan en gång blivit etablerat som just sanning. Om vi ska hårdra det resonemanget skulle vi kanske på sin höjd lyssna på stenkakor i stugorna och leva i tron att jorden är platt. Jag tänker på bland annat ljudtekniska sällskapets kabeltester i början på 80-talet. Det absolut bästa som fanns enligt mätningar och tester då var vanlig lampsladd. Visst, det fanns inte ett särskilt stort utbud av kablar då. Vetskap och vetenskap är inte samma sak och sedan dess har tiderna förändrats en hel del!

7500kr för en balanserad signalkabel. Är det värt sitt pris?

Missuppfattning 1 Anpassning av kablar.

Matchning är en fråga om var i kedjan man stoppar in en kabel, inte att vissa kablar lirar ihop med vissa apparater.  Om vi börjar från en CD i din anläggning och kallar det början och högtalarna representerar slutet har vi fastställt en ordning att utgå ifrån. Om man då börjar från början som verkar logiskt får man en hel rad problem på halsen. En bättre kabel släpper igenom mer information än en sämre kabel, det tror jag att alla kan vara överens om. Så vad händer då? Jo man får en ”informationsinfarkt” i ett senare skede i musikkedjan. Nästa kabel som vi förutsätter är en ”sämre” kabel klarar inte av att återge och transportera all information den får ta emot. Resultatet är att informationen inte kommer fram och det kan låta sämre istället för att bli den musikaliska höjdpunkt man hoppades på. Men, testa att sätta den nya kabeln mellan för och slutsteg så kanske du får ett helt annat resultat!

Med detta i åtanke bör man börja från högtalarkabeln och arbeta sig framåt, då uppstår inga problem.

Fortsättning följer..

Kenneth @ Rocksolidaudio

Kenneth är ej verksam inom REHIFI.SE. Hans åsikter är hans egna och behöver ej överensstämma med våra (Red. anm.).

Annonser

Lämna ett svar


five * = 45