Oxid hifin och välljudets fiende

10 februari, 2011 av Carl Lämna en kommentar »

Ett av dem vanligaste felen och problemen med elektronik och framförallt förstärkare är oxidering av olika kontaktytor, och framförallt dem vi hittar i potentiometrar och omkopplare.

En potentiometer kan sägas vara ett variabelt motstånd, precis som kranen i badrummet bestämmer den vad som ska släppas igenom och vad som inte ska det. En vanlig volymkontroll (med två slut lägen d.v.s. inte en digital) är ett utmärkt exempel på en potentiometer.

Oxid är en beläggning som bildas när metall reagerar med syret i luften, oxiden leder strömmen mycket sämre än det ursprungliga materialet (koppar).

Det vanligaste symptomet vid oxid i potentiometrar är sprakande vid användning samt eventuell obalans och ljud som släcks ut vid vissa lägen.

En av våra äldre förstärkare. Vi rensar alltid våra apparater på oxid när det behövs.

Oxid bildas över tid vilket innebär att det främst är i äldre apparater som oxidering är ett problem.

Oxiden går att få bort med olika oxidlösande medel, vill du inte ge dig på att göra det på egen hand erbjuder vi på Rehifi tjänsten att gå igenom din apparat och rensa den på oxid för 600 kronor, något som jag personligen anser ger ett lyft som t.ex. en kabel aldrig kan komma i närheten av och till och med kan rädda en apparat som man redan dömt ut som trasig.

Annonser

Lämna ett svar


8 * = forty eight