HIFI och avlyssning – Bli bättre på att lyssna 1/10

26 juni, 2010 av admin Lämna en kommentar »

En viktig aspekt för att ta reda vad som är en bra HIFI anläggning är att veta vad du ska lyssna efter och att göra detta på ett kritiskt sätt, till skillnad från att bara avnjuta musiken. I en serie på tio inlägg kommer vi att gå igenom olika delar av kritiskt lyssnande i syfte att göra dig till en bättre lyssnare. Detta kommer också leda till att ditt HIFI köp blir ännu bättre nästa gång!

Örat lyssnar av bättre än ett laboratorium

149 000kr hos REHIFI.Se

400 000kr ny. Skulle du kunna uppskatta ljudet?

En del personer menar att maskiner är mycket bättre på att avgöra om musiken är bra eller dålig, men det håller vi och många med oss inte med om. En maskin kan ta fram grafer och tekniska data om ljudet och är mycket bra på att fokusera på en viss egenskap. Men musiken är mycket mer än en viss del som ska optimeras. Snarare är det ett smörgårdsbord av härligheter som tillsammans skapar helheten. Alla som spelat singstar vet vad jag pratar om. Där kan man vinna genom att nynna igenom hela spelet då spelet inte tar hänsyn till vad som sägs utan bara hur det sägs.

Eller som Robert Harley Technical editor stereophile, säger: ”Min erfarenhet säger mig att vi lär oss mycket mer om kvalitén på en Hifi produkt i lyssningsrummet än vad vi gör i ett laboratorium.”, fritt översatt.

Skilja på bra och dåligt ljud är inte helt lätt

Skulle du här och nu kunna rangordna dina tio närmaste bekantas stereoanläggningar efter hur bra de låter? Trodde inte det heller. Att jämföra anläggningar av liknande klass är inte helt lätt, medan de flesta snabbt märker skillnad på riktigt bra och riktigt dåligt ljud. Att höra skillnader kräver massor av lyssnande och jämförande och till sist är uppfattningen om vad som är bäst högst personlig. Jag är övertygad att om du tar 3-4 experter och låter dem rangordna 10 anläggningar av liknande klass kommer de att leverera olika rangordningar. Jag är också övertygad om att de kommer att finna någon anläggning som i allas listor ligger i topp tre och en annan som ligger bland de tre sämsta. Utdelningen som du får av att bli en kritisk lyssnare är dels just detta, att trots snarlika anläggningar kommer du att få en mycket bra möjlighet att sortera ut det bättre från det sämre och framförallt om där är stora skillnader dem emellan. För det andra så kommer du lära dig vilka delar av en bra anläggning som du själv uppskattar

6 400kr hos REHIFI.SE

Bättre "Dunka-Dunka högtalare" - inget för audiofilen

Har du att göra med en audiofil eller en HIFI-entusiast?

En audiofil lyssna på detaljerna, rösterna, dynamiken, helheten, pondusen hos sångaren o.s.v. Han avnjuter alla delar av musikstycket, gör det intensivt och fokuserat och njuter av varje sekund. En HiFi-entusiast skryter snarare med mycket bas, högt ljud eller någon annan specifik del. När du blir inbjuden till lyssning och någon drar på rejält och du lyssnar en knapp minut då är det troligen en HiFi-entusiast. När du istället blir bjuden på en kopp kaffe, får sjunka ner i en fåtölj och avlyssna 10-20 minuter av riktigt välljud på human volym, då är det en Audiofil du har stött på.

Hur tänker en audiofil?

För en audiofil är avlyssnandet av musik en mycket viktig njutning i livet. Han eller hon tar till sig hela musikstycket och vet när det låter bra. Vissa anläggningar kan förvränga eller ta bort små detaljer så som att eftertonerna av cymbalen försvinner alldeles för tidigt. Ofta kan man undermedvetet kompensera detta så att man ganska väl kan avnjuta musiken ändå. Värre är det med de anläggningar som lägger till felaktiga detaljer i stycket, då kan du förvänta dig att en audiofil kommer att reagera ganska omgående. Om däremot anläggningen bidrar t.ex. till att artisten får ännu bättre pondus eller om anläggningen lyckas frambringa instrumenten som mer av separata delar kan du räkna med att den anläggningen kommer att vara mycket eftertraktad.

För många audiofiler är nyfikenheten på mer detaljer och bättre ljudupplevelse så stor att de likt ölälskaren som måste testa tusentals ölsorter också vill lyssna på många olika anläggningar. Inte sällan hittar de många favoritanläggningar som var och en är bäst på att ta fram vissa specifika detaljer. I audiofilens drömvärld hade det därför funnits ett antal olika anläggningar hemma att välja bland beroende på vilket musikstycke som valts samt vilka egenskaper som är viktiga att lyfta fram just nu.

Bli en bättre lyssnare

Vi kommer framöver att gå in på de olika delarna av att lyssna på musik i syfte att göra dig till en bättre lyssnare och kunna uppskatta musiken bättre. I nästa del kommer vi att prata om vad du faktiskt hör och hur man kan beskriva det. Vi kommer att gå igenom bl.a. diskant, mellanregister, basen samt andra aspekter så som dynamiken och detaljer. Vi hoppas att det kommer bli trevlig läsning och att du kommer uppskatta HIFI bättre efter att du läst dessa inläggen. Till sist vill vi dock uppmana om att inte låta strävan efter det perfekta ljudet hindra dig från att även avlyssna och ta del av musik som återges från sämre hårdvara. Att ta del av ljudet från bilstereon, köksstereon eller till och med bergssprängaren(som har begränsad akustik!) på stranden skapar en behaglig känsla och där uppmanar vi dig att koppla bort det kritiska lyssnandet och istället försöka ta del av tempot och stämningen som musiken skapar.

Relaterat

Bra högtalare – vad utmärker dem?

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

Subwoofer – Passar det dig

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Ska man satsa på rör eller transistor?

Så fungerar en högtalare

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


3 * one =