HDMI – vilket format skall HIFI entusiasten sikta in sig på?

9 juni, 2011 av admin Lämna en kommentar »

High-Definition Multimedia Interface (HDMI) standarden startades 2002 av ett konsortium av de tyngsta aktörerna i HIFI industrin. Bakgrunden var att man ville skapa en gemensam digital standard som inkluderade både bild och ljud. Något som inte hade funnits tidigare. Dessutom skulle själva kontakten vara liten för konsumenten. Även var det ett krav att det skulle finnas ett kopieringsskydd – HDCP.

Denna artikelns syfte är att belysa de olika versionerna som finns ute på marknaden och vad detta främst innebär för oss som är ljudentusiaster.

En HDMI version 1.3 kabel från Real cable 199kr i butiken.

Version 1.0 till 1.2:

Den första standarden kom ut 2003. Färgdjupet var  inte speciellt högt för dessa. Bandbredden låg på 3.96Gbit/s med en maximal bildupplösning på 1920×1200p60. HDMI 1.1. introducerade kompatibilitet för DVD-AUDIO. Och 1.2 lade till SA-CD.

Version 1.3 a/b/c:

Här började det hända grejer. År 2006 kom den första standarden ut för denna. Färgdjupet nästan dubblerades och upplösningen nådde  2560×1600p75. Även synken blev bättre mellan bild och ljud. Men den största nyheten  för ljudet är  introduktionen av surroundformaten Dolby True HD och DTS-HD Master Audio.  HDMI 1.3a skedde det inte  några jätteuppgraderingar förutom att SA-CD kunde skickas i sitt naturliga format. HMDI 1.3b och c introducerade en mini-kontakt och en teststandard, alltså är det ingen förändring mot föregående version.

Version 1.4:

Den nyaste standarden är från år 2009. Upplösningen gick upp avsevärt till 4096×2160p24. Standarden är 3D-kompatibel (den stereoskopiska varianten). Dataöverföringen kunde nu också samköras som en vanlig nätverkskabel  upp till 100Mb/s. Och så kom det ut en micro-variant av kontakten.

Förutom detta har alla kablar de gemensamt att de inte går att tillverka över 15 m. Och skall de vara så långa måste de vara byggda av god kvalité. Måste man ha en ännu längre kabel får man skaffa en aktiv variant, d.v.s. en kabel  med strömförsörjning.

Så var ska man som surround och ljudentusiast lägga sig? Min rekommendation är att man nöjer sig med minst HDMI 1.3. Motiveringen för detta är att kabeln stödjer de nya surround-formaten, SA-CD, och DVD-Audio.  Ljudet har alltså ingen skillnad mellan 1.3 och 1.4. På bild-sidan får du fråga dig själv om du behöver stereoskopisk 3D och en stor projektor för att kunna vissa skillnader mellan den högre upplösningen (bio-standarden). Märk även att det är otroligt svårt att hitta material för konsumenten i denna upplösning i nuläget.

Ytterligare en viktig punkt är att det finns HDMI 1.3 kategori 2 kablar. Dessa har högre hastighet och skiljer sig inte ifrån HDMI 1.4, men kan vara svåra att hitta.

Max REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


* three = 12