Skivspelare – Direktdrift vs Remdrift i Hifi anläggningen

15 december, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Efter de mellanhjulsdrivna spelarnas död under 1960-talet har två olika drivsätt dominerat skivspelarmarknaden, direktdrift och remdrift. Ända sedan dess har två läger existerat som båda hävdat att det ena är bättre än det andra. Dags att reda ut begreppen!

Direktdrift

En direktdriven skivspelare ifrån Sony.

Direktdrift innebär att skivspelarens motor driver skivtallriken via en direkt koppling. Fördelarna med en direktdriven spelare är att du slipper ha en rem som slirar eller bara orkar att dra med en viss begränsad kraft. Du kan då ha en kraftig motor som också snabbare får upp hastigheten på skivtallriken. Nackdelarna är att du är låst vad gäller placering av motorn och kan därför få elektriska och magnetiska störningar som tas upp av den känsliga pickupen. motorn ligger oftast direkt under.
Du får dessutom lättare störningar ifrån motorns drift (motorn går inte 100% jämnt i fart) att vandra upp hela vägen till skivan och pickupen. Hade du istället haft en fjädrande rem hade den kunnat jämna ut dessa störningar.
+ Snabb uppstart

+ Inga rembyten

– Motorstörningar

– Mindre jämn gång

Remdrift

Acoustic Signature Final är ett exempel på en exklusiv remdriven skivspelare med motorn placerad utanför skivtallriken.

Remdrift innebär att du mellan motorn och skivtallriken (ofta en mindre innertallrik) har en gummirem som överför kraften. Du kan på så satt placera motorn långt utanför spelaren för minsta möjliga risk för att elektriska och magnetiska störningar ska påverka. Du har också satt en lätt fjädrande koppling, i form av remmen, mellan skivspelartallriken och motorn och på så vis undviker du att mindre ojämnheter i motorns gång påverkar skivans hastighet. En remdriven skivspelare har en tung tallrik på vanligtvis 2-4 kg. Detta i kombination med den begränsade friktionen som finns mellan rem och dess anläggningsytor kan det bli problem vid uppstarten. Den kan inte starta hur snabbt som helst och kan vid användning av riktigt tunga skivtallrikar till och med behöva hjälp via handen med att komma igång. Detta gör att remdrivna spelare aldrig varit något alternativ för DJ´s som snabbt behöver ha igång en ny skiva. De har inte har tid att vänta några sekunder medan skivan kommer upp i rätt hastighet. Vid användning i hemmiljö och i en hifi anläggning är detta oftast en ointressant aspekt. Naturligtvis kan det finnas dem som också tycker att runt 150 kronor som en ny rem kostar är en nackdel men utslaget på dess livslängd 10-15 år är det i sammanhanget en mycket liten kostnad.

+ Motorn kan placeras för mindre störningar

+ Jämnare gång

– Långsam uppstart

– Rembyten

Kanske behöver din skivspelare en ny rem, hör av dig till oss vi har ett utbud av remmar till de flesta skivspelarna. Alternativt kanske det är dags att pröva det jag skriver om i verkligheten. Kom in till vår butik i Rehifi eller till vår webbshop så hittar vi den skivspelare som passar just dig, oavsett om den är direktdriven eller remdriven. Känner du att skivspelar eran är slut för dig hoppas jag att du vet att vi även köper in, oavsett om det är helt eller inte.

Relaterat

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

Hur tillverkas en vinylskiva?

Annonser

Lämna ett svar


8 + = twelve