Klass A är det något att ha? HiFi förstärkeriet.

22 november, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Du kanske har hört förut att man delar in förstärkare i olika klasser. Det rör sig alltså om hur din förstärkare ser till att förstärka ditt ljud. De vanligaste typerna inom branschen är klass B, AB, D och A. I detta stycket tänkte jag kort förklara hur det fungerar och vad som är fördelar och nackdelar med just klass A – en teknik som oftast är prisad av Audiofiler.

En klass A förstärkare har en teoretisk verkningsgrad på 50%. Det som gör den speciell är att strömföringen alltid är oavhängig av signalnivån. För att förtydliga, apparaten kommer alltid att mata ut max effekt och den  kommer att vara redo  när signalen förändras. Detta gör att dynamiken alltid hänger med i förstärkaren, den är således redo för det som komma skall i musiken.

Du slipper även ett fenomen som kallas för crossover distorsion. Det händer för att en klass B förstärkare ”delar” upp ljudet i två delar och där de möts kan det uppkomma smärre fenomen av distorsion. Något som Klass A inte har problemet av p.g.a. att den tar hand om hela inputen och ingen uppdelning sker.

Här har du en alldeles förträfflig klass A förstärkare. Rörförstärkare fungerar ofta i klass A.

+Enkelt konstruerade

+ Bra dynamik

+Så lite distorsion som möjligt i signalen

+ Ett stabilare och jämnare flöde av dynamiken

+/-Watten är oftast låg men ger mycket effekt för värdet. Vissa påstår att en 25watts klass A motsvarar en 200watt klass B förstärkare.

– Slösaktig i ström, därför är en klass A förstärkare oftast väldigt varm oavsett om den spelar eller inte

– Vill man ha mycket effekt får man räkna med stora konstruktioner (kylflänsar tar mycket plats)

Annonser

Lämna ett svar


+ 4 = five