HIFI utomhus – går det?

1 juli, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Nu är sommaren i fullt antågande och självklart vill du ha med dig musiken även om du är ute. Men går detta, vad finns det för risker och vad ska du tänka på om du ska köpa en anläggning att ha utomhus?

Kan man egentligen ha högtalare utomhus?

Att ha högtalare i uterummet är inga problem

Finns det bättre anläggningar att ha utomhus?

Elektronik mår aldrig bra av väta, medan högtalare klarar det bättre. En högtalare i trä  riskerar att svälla och pappmembran och gummi kan ta skada av väta. Därför utvecklas det speciella högtalare som klarar av utomhusklimatet bättre. Dessa kostar dock betydligt mer och vi tycker att det går lika bra att använda ett par vanliga.

Uterummet – Livslängden kan förkortas något

Att ha din anläggning i uterummet är inga större bekymmer då uterummet skyddar mot väta. I ett uterum kan det uppstå högre fuktighet och större temperaturförändringar. Detta kommer i ringa grad att förkorta livslängden. De flesta förstärkare, receivers och högtalare håller ofta över 30 år om de används kontinuerligt, så att du riskerar att förkorta livslängden något år är knappt märkbart.

Utomhus – Undvik fukt och regn

Elektronik tål ej väta

Att ställa en anläggning utomhus en fin sommardag när det är torrt är riskfritt. Däremot att ställa t.ex. ett par högtalare på fuktig mark kan få träet att svälla. Regnar det dessutom kan vattnet minska livslängden rejält och vitala delar kan ta skada. Därför avråder vi starkt från att ha högtalarna ute när det regnar. Är det ett måste så bör man försöka skydda dem så gott det går med t.ex. en presenning och visst kan de överleva många spelningar då…

Att ha elektroniken ute när det regnar är däremot direkt livsfarligt då det räcker med att få in någon droppe på fel ställe för att ta sönder anläggningen.

I korthet

  • Så länge högtalarna står skyddade (i t.ex. uterummet) går det bra med vanliga högtalare
  • Ska högtalarna klara väta bör du köpa speciella högtalare
  • Att ha högtalare i fuktiga miljöer kan förkorta livslängden något.
  • Elektronik bör inte stå alls där det finns risk för väta.

Relaterat

Köpa förstärkare eller receiver begagnad – Vad ska du tänka på?

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

Annonser

Lämna ett svar


three - = 2