HIFI och Stereo till Festen? Tänk på följande

9 juli, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Vi säljer då och då festanläggningar och många undrar vad man ska tänka på.

Känsligheten lika viktig som watten!

Proson twin 2010: 94db/w, 325W och 1 200kr

En dyr högtalare behöver inte på något sätt kunna tåla mer eller ha en högre känslighet än en billig. Proson twin 2010: 94db/w, 325W och 1 200kr

Watten på en högtalare säger endast hur mycket effekt du kan belasta den med och att bara utgå från det är ungefär som att köpa en ny bil baserat på hur mycket bensin den maximalt kan förbruka. Ett minst lika intressanta mått är känsligheten (db/w) som berättar hur mycket ljudtryck du får ut per watt och detta har en stor påverkan. För varje 3db du ökar känsligheten kan du halvera effekten och behålla samma ljudtryck. Detta innebär att följande högtalare har samma ljudtryck förutsatt vi belastar dem med vad de maximalt kan hantera.

Känslighet/effekttålighet

93db/w, 37,5W
90db/w, 75W
87db/w, 150w
84db/w, 300w

Hög känslighet => billigare förstärkare

Ovanstående innebär att för att leverera samma ljudtryck(volym) med en högtalare som har känsligheten 84db/watt behöver du ha en förstärkare som kan lämna 300W, medan du för en högtalare med 93db/w endast behöver ha en förstärkare som lämnar minimala 37,5w. Behöver vi berätta att den mindre förstärkaren är mycket billigare att köpa?

B&W dm-604s3, 90db/W, 200W och 7 500kr

B&W dm-604s3, 90db/W, 200W och 7 500kr

Kontrollera följande för att inte skada stereon!

  • Se till så att förstärkaren aldrig har volymen mer än halvvägs upp om du spelar med cd-spelare. (Något högre om du spelar med MP3/dator), annars kan du skada förstärkare eller högtalare.
  • Kontrollera värmen genom att lägga handen på förstärkaren då och då. Bränner du dig så måste du sänka volymen eftersom du riskerar att skada förstärkaren.
  • Främsta orsaken till att du skadar en anläggning är att du har en för klen förstärkare som får jobba för mycket och kan då ta sönder diskanten.
  • Spela aldrig så högt att du märker att ljudet tycks förvrängas när du går över en viss volym, då är det antagligen någonting i anläggningen som inte orkar med som det ska och du bör sänka!
  • Ha aldrig vätska i närheten av varken högtalare eller elektronik

Relaterat:

Watten på en förstärkare – Hur jämför man dem åt?

Decibel – Snabbinformation

Så fungerar en högtalare

Köpa förstärkare eller receiver begagnad – Vad ska du tänka på?

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


six - = 5