HIFI och avlyssning – mellanregistret (4/10)

8 oktober, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Mellanregistret är de ljud du hör som ligger någonstans mellan 120hz till 5 000hz och är det område som vårt öra är mest känsligt för. Detta beror troligen på att det är här du hör de flesta ljuden i vanliga livet. Exempel är den mänskliga rösten, prassel från löv, ljud från djur samt porlande vatten.

Mellanregistret är det viktigaste området

Infinity rs-4.5 med fyra mellanregister

Infinity rs-4.5 med fyra mellanregister

Eftersom vi människor är lärda att lägga mest uppmärksamhet vid just mellanregistret och det är just här rösterna finns är detta den viktigaste delen av högtalaren. Därför bör du aldrig köpa en högtalare som har kompromissat med detta. Gör du det  riskerar du att bli besviken och uppfatta ljudet som tråkigt, burkigt, frånvarande eller kanske filtrerat.

Ett bra mellanregister

När du har ett bra mellanregister framkommer rösterna på ett naturtroget och bra sätt. Du hör att det finns mycket energi, ljudet framkommer tydligt utan att på något sätt dominera intrycket. Stereoperspektivet är bra och det är en härlig njutning att lyssna. När du sluter ögonen så ska det känns som om artisten står där framför dig!

Så här kan du uppfatta ett dåligt mellanregister

Dali 15 med mellanregister som buktar utåt

Dali 15 med mellanregister som buktar utåt

  • Röster blir för påträngande. I vissa högtalare blir mellanregistret för dominerande och du känner hur de tar överhanden av upplevelsen.
  • Burkigt ljud. Det låter som om ljudet är förvrängt ungefär som om det framställs genom en burk.
  • Instängt. Rösterna är dova och låga och kommer inte fram på något sätt, du upplever det ungefär som om du har händerna framför munnen när du pratar.
  • Kornigt mellanregister innebär att du inte upplever mjukheten utan istället en kornighet.
  • Utstickande toner. På grund av dålig konstruktion kan du ibland ha mellanregister där speciella toner förstärks extra mycket vilket för en audiofil kan upplevas som väldigt irriterande.
  • Färgade röster innebär att du inte upplever rösterna alls som naturliga utan att de har blivit filtrerade och framkommer med en annan nyans än vad du kan förvänta sig.

Relaterat:

HIFI och Avlyssning – diskanten (3/10)

HIFI och avlyssning – konsten att beskriva vad man hör (2/10)

HIFI och avlyssning – Bli bättre på att lyssna 1/10

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Så fungerar en högtalare

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


+ two = 6