En hel del av våra kunder undrar när det egentligen är bra med subwoofer, hur man kan använda den, hur den åldras, och vad man ska tänka på när man köper en, här försöker jag svara på dessa frågor.
Subwoofern till hemmabion – nästan ett måste!
En subwoofer till hemmabion ger verkligen en mycket bättre upplevelse av filmen. Subwoofern gör att att ljud under 100hz förstärks så att t.ex. explosioner och pistolskott upplevs mycket häftigare. Givetvis kan en högtalare också klara av detta, men då måste det vara en ganska stor högtalare. Du bör också titta på frekvensomfånget. En subwoofer vill man gärna ska gå ner till under 35hz, ska du ha ett par golvhögtalare som klarar jobbet lika bra bör de också gå ner under 35hz. Det är dock ingen självklarhet att högtalaren trots att den går så djupt ner kan prestera basen lika bra. En subwoofer är trots allt konstruerad endast just för detta, vilket ger den helt andra möjligheter att återge basen på. Tror du att dina golvhögtalare räcker är förslaget att börja med dem och sedan komplettera med en subwoofer om du upplever att högtalarna själva inte gör jobbet tillräckligt bra. Har du ett par stativare så är det verkligen rekommenderat att ha en subwoofer då det är få stativare som kan återge djup bas på ett bra sätt.
Subwoofern till stereon – kan hjälpa till!
Ska du däremot ha subwoofern till stereon så är det valet inte alls lika självklart eftersom kraven på djupbas inte alls är lika höga som för vanlig musik. Lyssnar man t.ex. på vanlig pop ligger basen strax under 100hz vilket till och med många stativhögtalare klarar av. Däremot om du ska spela riktigt högt eller helt enkelt känner att du vill få fram mer bas så är det en subwoofer som gäller.
Det som är viktigt att tänka på är att det ställs helt andra krav på en subwoofer till musik än till film. Vad gäller just film är man främst ute efter kraft, medan till musik vill man ha en tight, luftig och trevlig bas. Det gör att du oftast får vara beredd att lägga lite mer pengar på en sådan. Dessutom är det varmt rekommenderat att du ser till att testa subwoofern tillsammans med din anläggning innan du köper, så du vet att den stämmer väl in med dina högtalare och din övrig akustik i rummet.
Passiv subwoofer – vad är detta?
De flesta subwoofers idag är aktiva. Det innebär att de har ett eget slutsteg som skapar kraften och använder en så kallad lågnivåutgång från din receiver. En aktiv subwoofer kopplas alltid till eluttaget och bör ha en lampa som indikerar när den är igång.
En passiv subwoofer däremot har inget eget inbyggt slutsteg och kopplas istället från din reiceivers (eller förstärkares) vanliga högtalarutgångar. Man brukar därefter koppla den vidare upp till högtalarna. Detta innebär att du måste ha en förstärkare som är kraftig nog för att driva subwoofern. Det brukar tyvärr inte finnas samma inställningsmöjligheter på en passiv subwoofer för t.ex. volym, frekvens och fas som det finns på en aktiv. För att driva en passiv subwoofer bör du även köpa ett slutsteg.
Subwoofer – bra att köpa begagnat?
Att köpa en subwoofer begagnat är verkligen ypperligt. Precis som med stativare och golvhögtalare händer där i princip ingenting med teknikutvecklingen. De flesta aktiva subwoofers på marknaden idag är från 2000 talet eller senare och de har många år kvar att fungera. Det som man i framtiden kan tänka sig kommer att gå sönder på dem är gummit, beroende på materialval kan de torka ut efter ca 20 år. Därför är det rekommenderat att man tittar på gummit till elementet för att se om detta är i bra skick om man köper begagnat. Det fina är att begagnade subwoofers går att hitta för en bråkdel av vad de kostar nya, så där kan man verkligen fynda. Den stora skillnaden är att det kan finnas repor, så är skicket viktigt för dig bör du förvissa dig om detta är bra innan du slår till!
Läs mer:
subwoofer + stativare eller golvhogtalare – receivern avgör
ska du satsa på hemmabio eller ren stereo
slutsteg – varför ska man köpa det och vad är det?
//Thomas, VD REHIFI.SE