Slutsteg, varför ska man köpa det och vad är det?

22 april, 2010 av admin Lämna en kommentar »

High-end steg som nytt kostar ca 40 000kr

Slutsteg med stilren design

En del av våra kunder undrar varför man ska ge sig på att köpa ett slutsteg – som oftast innebär att man även behöver köpa ett försteg – istället för att köpa en integrerad förstärkare som  blir billigare. Alla är inte heller med på i vilka olika situationer det kan vara bra att bygga ut med slutsteg. T.ex. kan detta vara en billigare uppgradering för anläggningen. Ett sätt att kunna spela betydligt högre eller t.ex. en möjlighet att koppla in ytterligare högtalare i ett annat rum.

Vad är ett slutsteg?

Man kan säga att en förstärkare består av två delar, ett försteg och ett slutsteg. Försteget är den enhet där du gör alla inställningar och val, t.ex. vilken volym, justeringar av basen och från vilken källa(t.ex. cd-spelare) du ska spela. Slutsteget får sedan denna signal och dess enda uppgift är att förstärka den och skicka ut den till högtalarna. Om vi jämför med ett plan så är cockpiten försteget där alla beslut och val görs medan de båda jetmotorerna är slutstegen som ser till så att kraften levereras.

Varför slutsteg?

Det klassiska sättet att använda ett slutsteg på är tillsammans med ett försteg och då skulle man egentligen lika gärna kunna köpa en integrerad förstärkare från början. Att man inte gör så beror helt enkelt på kvalitén som levereras och de valmöjligheter som ges. Slutsteget är kraftigt och kan mycket väl orsaka störningskrafter som tas upp av kringliggande komponenter. Genom att separera slutsteget från försteget får man en mycket bättre separation av komponenterna,  försteget kommer att ta upp minimalt med störningar från slutsteget. (Tänk t.ex. på hur du hört det karakteristiska ljudet av störningar i en anläggning när mobiltelefonen ringer. Detta beror på får dålig skärmning av signalerna från mobilen.)

För det andra så ger slutstegen en rad andra möjligheter till byggandet av sin anläggning. T.ex. kan man sätta på flera slutsteg på ett försteg. Man kan enkelt byta ut ett slutsteg till ett annat när man behöver mer kraft eller vill ha en annan karaktär på ljudet.

Vilka andra områden än till just försteg kan man använda slutsteg?

Pre-outen sitter precis till vänster om högtalarterminalern

Pre-out hittar vi i mitten längst ner

Har du en hemmabioreceiver, receiver, försteg eller förstärkare med så kallad pre-out(signalen som ska kopplas till slutsteget) så kan du koppla på slutsteg. Försteg har alltid en pre-out och hemmabioreceivers har oftast detta. Följande är  förslag på några av sakerna du kan göra:

*Ljud i fler rum: Du kan enkelt koppla på ett slutsteg och sedan ett par högtalare och få samma ljud i ytterligare ett rum.

*Bättre ljud: Är du inte nöjd med karaktären/kvalitén på ljudet är en variant att testa att koppla på ett bra slutsteg och använda det istället. Notera dock att försteget fortfarande håller samma klass och har du otur räcker det inte bara med att uppgradera slutsteget.

*Spela högre med mer watt: Det finns egentligen ingen begränsning i hur mycket kraft ett slutsteg kan ha!

*Bi-amp uppgradering: Du kan t.ex. använda slutsteget i receivern eller förstärkaren och låta det driva diskanterna och mellanregistret och sedan låta ett kraftigt slutsteg driva basarna. Då får du både betydligt mer kraft och ett mycket bättre ljud om du väljer rätt slutsteg.

Läs mer:

Subwoofer – Passar det dig

Bi-amp

*Använda till en passiv subwoofer.

//Thomas VD på REHIFI.SE

Annonser

Lämna ett svar


3 + nine =