Watten på en förstärkare – Hur jämför man dem åt?

21 oktober, 2009 av admin Lämna en kommentar »

Ur ett praktiskt perspektiv kommer jag att förklara vad du bör tänka på när du köper en förstärkare. Slutsatsen är att en förstärkare på 2x100W kan ha mindre kraft än en annan förstärkare på 2x50W.
Längst ner hittar du en liten checklista du kan ha för att försöka jämföra hur mycket kraft olika förstärkare har.

Ca 5kg, 2x150W RMS. Använder klass D teknik som är väldigt effektiv

Ca 5kg, 2x150W RMS vid 8 ohm. klass D

Problematiken ligger bland annat i att man använder olika standarder för att förklara watt och även om man jämför dem åt utifrån samma standarder kan det bli fel. T.ex. kan man vid första anblicken tro att ett fordon som kan köra i 100km/h är lika bra på att dra ett släp på ett ton som ett annat fordon som kan köra i 100km/h. Om det ena fordonet nu är en Volkswagen bubbla och det andra en Volvo lastbil kan ni själva lista ut vilket fordon som kommer ha minst problem med att dra släpet. Lite så är det också för en förstärkare där watten man ofta anger då motsvarar hastigheten medan strömstyrkan (i ampere) motsvarar hur mycket ”drag” man egentligen har.

21,6kg, men lämnar endast 2x50W. Klass A produkt.

ca 20kg, 2x50W RMS vid 8 ohm. Klass A

Den standard man främst bör kika efter är RMS från 20hz till 20khz och är den man idag anser ger mest rättvisande värden, här är ett utdrag från Wikipedia på hur watten kan skilja åt mellan olika tillverkare. Notera att mycket watt PMPO inte betyder att förstärkaren har mycket watt RMS.

• Teac PM-100 3D surround-sound speakers: 16 W RMS, 180 W PMPO
• Kinyo ”200 W” PC speakers: 3 W RMS, 200 W PMPO
• Philips Fun Power Plus MMS-102 PC speakers: 10 W RMS, 120 W PMPO (The Philips data sheet mentions only the ”RMS” value; the PMPO value is claimed by retailers.)

Du kan ha en klass A, klass, klass B eller t.ex. klass D förstärkare.

Klass B är absolut vanligast och de övriga brukar man se i mer udda och oftast dyrare förstärkare. Generellt gäller följande:

Teknik      Strömförbrukning
Klass A   Hög       Hög
Klass B   Medel   Medel
Klass D   Låg        Låg

Men är RMS ett rättvisande mått då? Nej tyvärr är det inte så lätt.
Olika tillverkare väljer att även här mäta under olika optimala förhållande. T.ex. är Nad, Rotel och Harman Kardon ett par av de tillverkare som våra kunder ofta säger har ”ärliga” watt, medan våra kunder menar att t.ex. Pioneer och Sony oftare inte har samma ”ärlighet”, d.v.s. att 2x50W ”Nad-watt” kanske motsvarar 2×75 ”Pioneer-watt”. Detta är också långt ifrån sanningen eftersom detta varierar kraftigt från produkt till produkt.

Då kan du försöka kika efter hur många ampere produkten levererar?
Nej, för tyvärr är det bara ett väldigt fåtal leverantörer som uppger detta.

På baksidan står det vad en produkt förbrukar, t.ex. 260W

På baksidan står det vad en produkt förbrukar, t.ex. 260W

Då får man väl kolla på baksidan vad produkten förbrukar, desto mer den förbrukar i ström desto mer måste den ju kunna leverera?
Detta är en indikation, men knappast någonting som man kan lita helt på eftersom det är ungefär i stil med att välja den bil som drar mest bensin i tron om att den därmed kan köra snabbast. Däremot så brukar det generellt vara så att en förstärkare som drar mycket ström är strömstarkare. Då ska man komma ihåg att moderna förstärkare har blivit något effektivare och förbrukar därmed generellt mindre ström för att producera en viss mängd watt.

Men desto mer en förstärkare väger desto större transformator och kondensatorer har den, som ju är grunden för kraften i en förstärkare, därför måste ju en tyngre förstärkare leverera mer än en lättare?
Ja generellt sätt förhåller det sig så, men återigen behöver det inte alls vara fallet och desto modernare förstärkaren är desto lättare kan de vara för att producera en viss mängd watt.

Till sist så ska man komma ihåg att olika förstärkare passar olika bra till olika högtalare något som är mycket svårt att veta på förhand. Detta plus att det faktiskt inte är helt lätt att veta hur mycket en förstärkare faktiskt kan leverera är anledningen till att vi varmt rekommenderar att man köper förstärkaren på öppet köp så att man i lugn och ro kan testa den.

Summering – tips för att jämföra olika förstärkare åt:

1: Jämför olika förstärkares watt angivelser utifrån standarden RMS(kan även heta FTC eller kontinuerlig effekt) vid 8ohm. Finns inte detta angivet ska du dra öronen åt dig.
2: Kolla så att angivelsen sker vid 20Hz-20Khz.
3: Se efter så att produkterna använder samma teknik (t.ex. klass b) om du jämför vikt och förbrukning.
4: Generellt sätt så har en tyngre förstärkare mer kraft än en lättare.
5: Generellt sätt så har en förstärkare med högre förbrukning mer kraft än en med mindre förbrukning.
6: Om du kan jämför dem åt helt enkelt. Hos oss på REHFI.SE kan vi hjälpa dig och du kan även ta hem produkten på öppet köp för att testa den i ditt hem.

Här kan du läsa om effekttåligheten på en högtalare

Annonser

Lämna ett svar


- 3 = five